sunnuntai 2. joulukuuta 2012

hem

Pikavisiitti kotiin Pohjanmaalle. Ei ole kyllä äitin tekemien ruokien voittanutta. Tai saunan. Tai päikkäreitä takan lämmössä. Tai, että joku vapaaehtoisesti laittaa hiuksia. Vielä pari viikkoa opiskeluja, mitkä sisältää miljoona hommaa, stressausta, unettomia öitä.. Sitten kotiin vähän pidemmäksi aikaa huilaamaan. Leivottiin T:n kanssa taas, kun kerrankin kaikki oltiin koolla. 


Tällä kertaa meille oli tarjolla marengilla kuorrutettua sitruunapiirakkaa. Alkuperäinen ohje on Pala kakkua - paljon muuta -kirjasta. Vähän sitä tosin muokattiin.

Pohjaan tuli:
150g kylmää voita
4dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna
0,5 rkl kylmää vettä

Voi nypitään jauhojen sekä tomusokerin kanssa. Joukkoon lisätään kananmuna sekä vesi ja sekoitetaan. Taikina kääritään kelmuun ja laitetaan viileään noin puoleksi tunniksi. 

Pohjan päälle:
sitruunatahnaa eli lemon curdia

3 kananmunaa
3,5dl sokeria

Taikinalla peitetään piirasvuoka. Kirjan ohjeessa käskettiin tämän jälkeen pakastaa se, mutta jätimme sen välistä. Voideltiin pohja kananmunalla ja pisteltiin sitä haarukalla. Tämän jälkeen pohja esipaistetaan 175 asteessa noin 10 minuuttia. 

Jäähtyneen piirakkapohjan päälle laitetaan sitruunatahna. Uunin lämpötila on tässä vaiheessa hyvä nostaa 250 asteeseen. Kananmunat ja sokeri vatkataan kiinteäksi vaahdoksi. Vaahto levitetään piirakan päälle. Piirakka/marenki  kypsennetään uunin keskiosassa, niin että se on väriltään kullankeltainen, noin 5 minuuttia. Kirjan ohjeessa neuvottiin pitämään uunin luukkua raoallaan, mutta me pidimme sen kokonaan kiinni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti