maanantai 12. marraskuuta 2012

onnea isi!

Eilen oli juhlapäivä kaikilla iseillä. Mieleen muistu, kuinka jännittävää se oli aina pienenä valmistella kortti sekä lahja ja piilotella niitä siihen aamuun saakka. Yhtä jännittävää se oli aina herätä aikasin aamulla valmistelemaan aamupalaa sänkyynvietävksi, ja mennä herättämään iskä.


Lauantaina leivoin iskälle kakun. Näin tämän ohjeen eräässä blogissa ja hieman muuntelin sitä. Lopputulos oli makeaa, pehmeää, täyttävää, suklaista, mustikkaista. Note to self: ennen tekoa kannattaa tarkistaa onhan niitä aineksia tarpeeksi eikä vasta sitten, kun niitä juuri tarvitsisi, samalla kun tajuaa, että kaupat on mennyt jo kiinni. No naapurit ovat onni! :)



Täytteeseen olisi pitänyt tulla vadelmia, mutta niiden uupuessa korvasin ne mustikalla. Taikinaa tuli aika paljon, kun tein siitä 1,5 kertaisen. Paistoin sen pellillä kahdessa osassa.





Kuorrutteeseen tuli melkonen määrä voita, mikä vaikutti varmasti siihen, että jostain syystä ihan hirveän montaa palaa ei huvittanut ahmia. Värjäsin mustikoilla sitä kuorrutetta vähäsen tummeksi. Siitä tuli lopulta sellasen sinisen ja violetin sekotus.


Täytettä olisi voinut olla enemmänkin, mutta pelkäsin, että se loppuu kesken, niin alussa sitä säästelin. Lopun viimein sitä jäi kuitenkin vaikka kuinka paljon!


Pohja sisälsi:

4,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl sokeria
2 tl soodaa
2 dl kaakaota
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2,5 dl vahvaa kahvia
2,5 dl maitoa
1,25 dl öljyä
1 tl vaniljasokeria

Minä tosiaan tein puolitoista kertaisena, kun jäin miettimään, minkä kokonen siitä oikein tulee. Varmasti olisi tuo alkuperäinen määrä riittänyt, mutta koin, että  näin oli aivan hyvä. Nyt ei tarvinnut alkaa jakamaan sitä toista pellillistä, vaan tuli kaksi täyttä. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Niiden joukkoon lisätään vuorotellen loput aineet ja vatkataan pari minuuttia keskiteholla. Puolet taikinasta toiselle ja puolet toiselle uunipellille. Paistetaan 175 asteessa noin puoli tuntia.

Täytteeseen tuli:

2,5 dl flora vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl mustikoita
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Liivatelehdet laitetaan likoamaan. Flora vanilla vatkataan vaahdoksi, samaten myös tuorejuusto pehmeäksi. Nämä sekoitetaan keskenään ja sekaan laitetaan mustikat. Vesi kiehautetaan ja liivatelehdet sulatetaan siihen. Lopulta se lisätään täytteeseen.

Kun kakkupohjat olivat jäähtyneet, leikkasin ne pituussuunnassa kahtia. Leikkasin päistä palat pois, jottei kakusta tulisi aivan liian isoa ja mahtuisi tarjoilualustalle. Ehkä noin 30 cm pituinen. Nyt oli siis neljä samankokoista levyä. Ensimmäinen levy koskutettiin maidolla ja täytteestä laitettiin 1/4. Siihen päälle laitettiin toinen levyistä jne. Kakku on hyvä laittaa muutamaksi tunniksi hyytymään kylmään.

Kuorrute:

5 valkuaista
300 g voita
2,5 dl sokeria

Sokeria ja valkuaisia vispataan käsin vesihaudekulhossa. Seos on sopivaa, kun sokeri on sulanut hyvin sekaan. Tämän jälkeen seos otetaan pois liedeltä ja jäähdytetään koko ajan sekoitellen. Se ei saa olla enää ollenkaan lämmintä. Valkuaiset ja sokerit vatkataan tämän jälkeen kovaksi vaahdoksi. Vahdon sekaan lisätään voipalat ja vatkataan seos kuohkeaksi sekä tasaiseksi.

Lopulta kakku kuorrutetaan voikreemillä. Itse onnistuin paremmin, kun annoin kreemin ihan hetken aikaa olla viileässä, ennen kuin levitin sen kakun päälle.


Onnea isi <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti